20/01/2022 Door admin 0

Valentijnsdag!

Het is al weer bijna 14 februari, Valentijnsdag! Valentijnsdag is de dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen of kaarten.

14 februari is de naamdag van de Heilige Valentius (Sint Valentijn), uitgeroepen door Paus Gelasius I in 496. In Engeland en de Verenigde Staten kent Valentijnsdag een traditie van enkele eeuwen. In Nederland en verscheidene andere Europese landen is Valentijnsdag pas bekend sinds de jaren vijftig van de twintigste eeuw of nog later.

Engeland en Amerika

De oudste verwijzingen naar wat nu Valentijnsdag heet, dateren uit Engeland uit de vijftiende eeuw. Geliefden uit gegoede kring noemden elkaar ‘valentine’ of schonken elkaar een ‘valentine’, een soms kostbaar cadeau. Vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw gaan verliefden elkaar op Valentijnsdag zelfgemaakte kaarten sturen met een kort liefdesgedicht. Vooral in de tweede helft van de negentiende eeuw waren deze kaarten in Engeland en Amerika buitengewoon populair.

Nederland
Eind jaren veertig ging het in Nederland goed met de export van bloemen, maar stagneerde de binnenlandse vraag. Om daar wat aan te doen werd in 1949 door een kort uit Amerika teruggekeerd bestuurslid van de Vereniging De Nederlandse Bloemisterij voorgesteld om ook in Nederland Valentijnsdag of ‘bloemendag’ in te voeren. Omstreeks Valentijnsdag werden namelijk al grote hoeveelheden bloemen uitgevoerd. Om bekendheid te geven aan deze nieuwe feestdag reikte de vereniging aan mensen die zich voor hun omgeving verdienstelijk hadden gemaakt. Een ‘Nationaal Valentijn huldeblijk’ uit in de vorm van een bloemenmand of een taart. Via de krant werden mensen aangespoord gegadigden voor deze huldiging op te geven. Zo groeide een commercieel initiatief naar een ideëel karakter.

Veranderende viering

Zoals te verwachten is bij de overname van een ‘vreemd’ gebruik, heeft Valentijnsdag zich, vergeleken met de oorspronkelijk viering in de Angelsaksische landen, aangepast aan de Nederlandse situatie. Had Valentijnsdag aanvankelijk vooral het karakter van een ‘Dag der Vriendschap’. De opkomst van de televisie-romantiek en de alsmaar toenemende ontvankelijkheid voor de Amerikaanse cultuur (vooral bij jongeren), hebben er toe geleid dat Valentijnsdag de laatste jaren steeds meer in het teken van de verliefdheid en de liefde is komen te staan.

Kadootjes

Het is leuk om je geliefde een kadootje te geven voor Valentijnsdag, gewoon iets kleins, vaak wordt er chocolade gegeven, iets leuks met hartjes, een sieraad.. Wij op KlompjesKado blijven niet achter en we hebben schattige Valentijnsklompjes gemaakt. Je zou er een sieraad in kunnen doen, als je het nog completer wilt maken, of hartvormige chocolaatjes erbij geven, laat je Valentijnsfantasie maar werken. Wij werken in ieder geval hard aan nog meer Valentijnsklompjes, dus houd de webshop in de gaten!